Dit artikel, een bijgewerkte versie van ons artikel gepubliceerd op 7 september 2022, is verder bijgewerkt op 21 augustus 2023

Veel studenten kunnen geen geschikte kamer vinden in Utrecht. Ouders nemen dan ook regelmatig het heft in eigen hand en schaffen een woning aan voor hun kind en voor twee medestudenten. Het kind wordt dan de hospita (indien minimaal 10% eigenaar) en mag verhuren aan twee extra huisgenoten. Dit noemen we de hospitaregeling. Momenteel is hier een vergunning voor nodig.

Vanaf 1 juli 2023 wordt het delen van woonruimte in Utrecht makkelijker. Vanaf die datum mogen maximaal drie personen zonder vergunning een woonruimte delen. Dat klinkt makkelijk en dat is het ook. Maar let wel op, er zijn nog heel wat zaken waar je als ouder en kind rekening mee dient te houden.

Aandachtspunten bij het kopen van een woning in Utrecht voor kind welke gaat verhuren volgens de hospitaregels:

  • Een vergunning om te verhuren is nu nog wel nodig, maar vanaf 1 juli 2023 niet meer;
  • Verhuren is straks vergunningsvrij, maar niet aan meer dan twee medebewoners;
  • Maak je je kind 10% eigenaar of 100% eigenaar? En waarom?
  • Wat zijn de overdrachtsbelastingregels?

De actuele overdrachtsbelastingregels zijn niet voor iedereen duidelijk. Laat je goed informeren door je aankoopmakelaar en je belastingadviseur.

Overweeg je een woning te kopen in Utrecht voor een studerende dochter of zoon? Bel ons altijd even, want de regels veranderen regelmatig en zijn niet altijd goed te vinden op de website van de Gemeente Utrecht. We denken graag met je mee.

Menno Grandia

NVM aankoopmakelaar