Dit artikel is bijgewerkt op 29 maart 2023

1. Is het toegestaan om zomaar een woning te verhuren in Utrecht?
Nee, dat is niet toegestaan. Voor woningen met een WOZ-waarde tot €487.00,- (prijspeil: juli 2022) geldt dat deze niet verhuurd mogen worden tot 4 jaar na aankoop. In Utrecht noemen we dit ‘opkoopbescherming’.

2. Is er een situatie waarin deze beperking niet geldt?
Ja, er zijn situaties waarin er uitzonderingen gelden. De woning mag namelijk wel aan eerste- en tweedegraads familie worden verhuurd. Wanneer een ouder een huis koopt voor een studerend kind, en hij of zij gaat daar alleen in wonen, dan is het toegestaan.

3. Mag mijn studerend kind dan niet met huisgenoten wonen?
Voor een situatie waarbij een kind met huisgenoten wil wonen geldt een andere regeling. Deze regeling heet de hospitaregeling. Met deze regeling kan het mogelijk zijn dat het kind met huisgenoten in het huis woont.

4. Wat betekent het woord ‘hospita’?
Een hospita is iemand die zijn of haar woning deelt door een deel ervan te verhuren aan maximaal twee andere personen en zelf in hetzelfde huis woont.

5. Wat is de reden dat deze hospitaregeling zo populair is bij ouders van studerende kinderen?
Voorheen was het zo dat men geen vergunning nodig had om hun huis te verhuren aan andere studenten (maximaal drie in totaal). De gemeente Utrecht had hier een vrijstelling van gemaakt.

6. Hoe heeft de invoering van de ‘opkoopbescherming’ in Utrecht de hospitaregeling veranderd?
Sinds de ‘opkoopbescherming’ lijkt het alsof de hospitaregeling geen keuze meer is. Dat is niet het geval! Er bestaat nog steeds een hospitaregeling, echter heb je er in deze tijd een vergunning voor nodig. Maar maak je geen zorgen, deze vergunning wordt erg vaak verleend.

7. Is het nodig dat de hospita 100% eigenaar is van de woning?

Dat is niet nodig, een hospita moet voor ten minste 10% eigenaar zijn van de woning. We zien in de praktijk vaak dat de overige 90% in bezit is van de ouder(s) van het studerende kind.

8. Wie moet de vergunning voor de ‘opkoopbescherming’ aanvragen?
De vergunning kan aangevraagd worden door de eigenaar/bewoner (het kind) van het huis.

9. Waar is het mogelijk om deze vergunning aan te vragen?
Op de website van de gemeente Utrecht is deze vergunning aan te vragen. Je gaat naar deze website en klikt daarna op ‘Verhuren van de koopwoning is belangrijker dan de opkoopbescherming’.

10. Hoe lang moet ik wachten op goedkeuring van mijn aanvraag?
De gemeente Utrecht hanteert een maximale wachttijd van 8 weken.

Heb je interesse in het kopen van een woning voor je studerende kind? Lees hier wat daar nog meer bij komt kijken.

Menno Grandia

NVM aankoopmakelaar