De woningmarkt staat onder druk. Het is voor veel mensen lastig zoeken in een verhitte woningmarkt. Zeker in de grote steden als Utrecht zien wij dat de markt onder druk staat door de hoge prijzen en grote vraag naar woningen. Maar niet getreurd. Met de juiste strategie en tips van een aankoopmakelaar wordt jouw zoektocht een stuk soepeler.

In deze blog geven we je de tien belangrijkste tips die je gaan helpen bij de zoektocht naar jouw droomwoning. Of je nu jouw eerste woning zoekt of al ervaring hebt met zoeken, de tips van Menno en Wietse van Aankoopmakelaar Utrecht helpen jou om zelfs in deze lastige tijden een droomwoning te vinden.

1. Eerst het budget

Nog voordat je begint met zoeken wil je eerst voor jezelf duidelijk hebben wat je (samen met jouw partner) kunt besteden. Houd altijd rekening met bijkomende onverwachte kosten zoals reparaties aan het huis, verzekeringen en belastingen. Op deze manier weet je zeker dat je genoeg overhoudt en niet te veel betaalt.

Wij van Aankoopmakelaar Utrecht vragen onze klanten altijd het budget met ons te delen, zodat we een beter beeld krijgen van de wensen en behoeften. Pas daarna kiezen wij een strategie voor het zoeken naar een geschikte woning.

2. Zet jouw wensen op papier

Maak voor jezelf een lijstje waarin je alle kenmerken van een huis meeneemt die voor jou en/of jouw partner belangrijk zijn, zoals de grootte, locatie, aantal slaapkamers, voorzieningen, wel of geen tuin. Zeker wanneer je een huis met z’n tweeën koopt wil je dat overeenstemmen met de ander.

Er zijn verschillende type woningen, denk aan een rijtjeshuis, appartement, hoekwoning, maisonnette of twee-onder-een-kapwoning. Bepaal wat voor type woning het beste bij jou past. Ook hierbij spelen er zaken die je niet moet vergeten.

Koop je bijvoorbeeld een appartement? Dan krijg je te maken met VvE-kosten, wat staat voor Vereniging voor Eigenaren. Dit is een bijdrage dat maandelijks betaald moet worden door iedereen die het gebouw deelt. Zo wordt er collectief gewerkt aan een potje waarmee onderhoud aan het gebouw betaald wordt.

Naast regels vragen bepaalde type woningen om meer kosten. Denk aan een woonboot waar je rekening moet houden met een ligplaatsvergunning. Ook zijn er panden waarin je niet zomaar iets mag verbouwen, zoals monumentale panden.

3. Vraag om informatie over de locatie

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt waar je een woning wil kopen, is het verstandig om onderzoek te doen naar de buurt rondom het huis. Probeer hierin breed te kijken en na te denken over hoe jouw toekomstperspectief er over 5 of 10 jaar uit ziet.

Vraag altijd aan jouw aankoopmakelaar om meer te vertellen over de locatie van jouw woning. Een goede aankoopmakelaar heeft namelijk jarenlange ervaring en kent de buurt waarin hij of zij werkzaam is. Zij kunnen jou meer vertellen over de voor- en nadelen van de locatie die jij op het oog hebt.

4. Schakel hulp in van een aankoopmakelaar

We krijgen vaak te horen van onze klanten dat ze naar een woning zoeken via verschillende kanalen. Hoewel dit de juiste manier is, schieten veel mensen in Utrecht vaak nét mis.

Veel mensen realiseren zich niet dat je met een aankoopmakelaar veel meer kans maakt op een woning. Zij weten hoe de markt werkt en wat het aanbod is van jouw gewenste woonlocatie. Een aankoopmakelaar helpt met het zoeken naar een geschikte woning, door zijn of haar netwerk in te zetten. Je zoekt dus nooit alleen.

Vervolgens kan, indien gewenst, de makelaar meegaan met bezichtigingen en jou ondersteunen in het biedproces, inclusief het onderhandelen over de prijs met de verkopende partij. Lees hier meer over hoe een aankoopmakelaar in Utrecht jou kan helpen met het vinden van een woning.

Zo zijn er woningen die te koop worden gezet, nog voordat ze online staan op grote huizensites als Funda. Jij wil eerder op de woning kunnen reageren dan anderen. Ben jij de eerste met een goed bod? Gefeliciteerd! Jij hebt zojuist een unieke woning in de stad weten te bemachtigen.

5. Bezoek meerdere huizen

Doe niet zomaar een bod. Maak tijd vrij om alleen, of met een aankoopmakelaar naar een bezichtiging te gaan. Sommige verkopers weten met mooie foto’s de boel te strikken.

Om een goed beeld te krijgen van wat er mogelijk is en wat past binnen je budget, wil je eerst naar een bezichtiging. Ook hierin helpt jouw aankoopmakelaar graag, zodat je meer kans maakt na het doen van een goed bod.

6. Wees bereid om compromissen te sluiten

Je zult mee moeten bewegen met de markt. Aangezien de markt continu in beweging is, moet je hierop kunnen anticiperen. Zorg dat je genoeg tijd hebt om te reageren.

Wees er daarom van bewust dat je flexibel moet kunnen zijn. Maak afspraken met jezelf en focus alleen op wat je echt belangrijk vindt aan een woning. In een concurrerende markt zul je soms compromissen moeten sluiten, zoals overbieden op de originele vraagprijs.

7. Wat is de staat van de woning?

Check altijd of er signalen zijn van (verborgen) schade of reparaties aan gebreken in en rondom de woning. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren door een specialist.

Benieuwd wat je daarvoor nodig hebt? In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over een bouwkundige keuring.

8. Financiële voorbereiding en advies over geldverstrekking

Zorg ervoor dat jouw financiële situatie op orde is. Er zijn verschillende soorten hypotheken, dus is het cruciaal om te bepalen welke hypotheekvorm het beste aansluit bij jouw situatie.

Wil je naast een hypotheek ook een lening afsluiten? In beide gevallen is het raadzaam om je te laten adviseren over de financiële mogelijkheden voor jouw specifieke doelen en wensen. Wij helpen je graag in contact te brengen met hypotheekadviseurs in de buurt van Utrecht.

9. Onderhandel over de prijs

Laat je niet gek maken door de verkoopstrategie van de makelaar. Wees er klaar voor om te onderhandelen over een prijs en bedenk vooraf een maximale ondergrens. Maar pas op in de grote steden, want in de huidige markt is het eerder gebruikelijk om over te bieden dan onder de prijs te bieden. Er is nu eenmaal meer vraag dan aanbod.

Met een aankoopmakelaar betaal je nooit te veel voor een woning. Zij zullen jouw actief ondersteunen in het gehele proces van een bod doen, inclusief het onderhandelen over de prijs van de woning.

10. Bereid je voor op de bezichtiging

Zorg dat je de juiste vragen stelt bij een bezichtiging, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Tijdens de bezichtiging wil je extra aandacht geven aan de staat waar de woning verkeert.

Je kunt tijdens of na de bezichtiging een bod plaatsen. Heb je hulp nodig met het doen van een goed bod? Wij hebben een blog geschreven over het doen van een perfect bod en wanneer in het koopproces je het beste een bod kunt doen.

Tot slot

De bovenstaande tips geven wij aan onze klanten. Het is ontzettend belangrijk om goed voorbereid de zoektocht te beginnen. Zonder inhoudelijke kennis over de markt of gebrek aan netwerk wordt de zoektocht heel moeilijk.

Wil jij een woning kopen in de regio Utrecht, maar is het nog niet gelukt om iets te vinden? Misschien wil je eens sparren over jouw onderhandelingsstrategie of budget? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij denken met je mee en geven je graag advies over jouw persoonlijke situatie.

Menno Grandia

NVM aankoopmakelaar