Er komt een hoop kijken bij het kopen van een huis. Je moet rekening houden met een hoop informatie die jouw kant op komt. Soms is het lastig hierdoor weloverwogen keuzes te maken. Een goede voorbereiding is daarom cruciaal. Maar zelfs met de voorbereidingen die kopers treffen, zien wij het nog steeds mis gaan.

Waar zitten de valkuilen in het koopproces? En hoe kan dit voorkomen worden? Dit blog item is eigenlijk te kort om alle valkuilen op een rijtje te zetten, maar vanuit onze ervaring hebben we een top 5 gemaakt met meest voorkomende valkuilen bij het kopen van een woning in Utrecht.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Veel mensen denken dat een aankoopmakelaar hetzelfde is als een verkoopmakelaar. Dat is dus niet waar. Een aankoopmakelaar zet zijn kennis, expertise en netwerk in om jouw te helpen met het vinden van een droomhuis. Zij kunnen je begeleiden in het koopproces. Een goede aankoopmakelaar weet sneller een geschikte woning te vinden, omdat hij/zij op de hoogte is van alle marktontwikkelingen en trends binnen de huizenmarkt. Wanneer een huis op de markt te koop wordt aangeboden, is een aankoopmakelaar er als één van de eerste bij. Soms zelfs nog voordat een huis op Funda staat.

Is het zover en hebben jullie samen een droomwoning gevonden? Wij gaan als aankoopmakelaar graag met je mee naar de bezichtiging. Dan gaat het koopproces echt van start en gaat er onderhandelt worden. Voor veel mensen is het kopen van een woning iets nieuws. Dat maakt het koopproces soms erg ingewikkeld. We zien dan steeds dezelfde fouten gemaakt worden. Daarom voelden wij de noodzaak om in deze blog erover te schrijven.

1. Erfpacht

Je hebt een huis gekocht in Utrecht zonder aankoopmakelaar en de grond onder het huis blijkt niet van jou te zijn. Sterker nog, je moet jaarlijks of éénmalig een bedrag betalen om de grond te mogen gebruiken. Bij erfpacht heb je namelijk alleen het gebruiksrecht van de grond en hiervoor betaal je een ‘erfpachtcanon’ aan (meestal) de Gemeente Utrecht. Erfpacht is ontstaan doordat steden als Utrecht, maar ook Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, de waardeontwikkeling van de grond aan de stad wilde doen toekomen in plaats van aan een particuliere eigenaar. In Utrecht is de erfpacht op zijn retour en zijn er mogelijkheden om de erfpacht af te kopen en de grond in eigendom te krijgen. Let op! Dit kan om tientallen duizenden euro’s gaan.

2. Vergunningen

Je hebt onroerend goed gekocht in Utrecht zonder aankoopmakelaar, maar er blijkt geen vergunning te zijn voor het beoogde gebruik. Het gebeurt meer dan je denkt. In de stad Utrecht zijn diverse panden aan te wijzen waar je ogenschijnlijk in mag wonen, maar die bestemming ‘opslag’ of ‘detailhandel’ hebben. Daarnaast zijn er strenge regels als het gaat om het verhuren van je woning in Utrecht. Sinds de invoering van de opkoopbescherming mag je als woningkoper van een woning met een WOZ waarde onder € 587.000,- de woning niet verhuren zonder ‘vergunning opkoopbescherming’.

3. Bieden

Je hebt op een woning geboden en je bent verreweg de hoogste bieder. We spreken jammer genoeg veel mensen die veel te veel hebben geboden op een woning in Utrecht zonder dat ze hiervoor een aankoopmakelaar hebben geraadpleegd. In de meeste gevallen kunnen de kopers nog onder hun (meestal nog) mondelinge overeenkomst uit, maar dat is ethisch ook discutabel. Voorkomen dus! Een goede aankoopmakelaar in Utrecht zorgt ervoor dat je een prijs betaalt die rondom de waarde zit. Niet ver erboven.
Wat misschien voor sommige woningzoekers onduidelijk is, is dat je met een aankoopmakelaar goedkoper uit kunt zijn. Je kunt het onderhandelen veilig aan een aankoopmakelaar overlaten. Zij bespreken altijd vooraf met je wat jouw wenssen zijn. Geef aan wat jouw budget is en daar houden zij rekening mee. Voor de kosten hoef je je geen zorgen te maken. Zo hanteren wij bijvoorbeeld het welbekende ‘No Cure-No Pay’ model. De letterlijke vertaling is dat je alleen voor een oplossing betaalt. Heb je nog geen woning gevonden die geschikt is voor je? Dan hoef je dus nog niet zorgen te maken over kosten. Zo betaal je alleen voor het behaalde resultaat.

4. Bouwkundige keuring

Je hebt een woning gezien, maar je vraagt je af waar je nou precies naar moest kijken. Naast al het moois dat aangeprezen wordt. Als je niet elke dag met woningen bezig bent, zie je veel bouwkundige kenmerken over het hoofd tijdens een bezichtiging van 20/30 minuten. Zeker als je gaat kijken zonder aankoopmakelaar. Je moet namelijk ontzettend getraind zijn om in zo’n korte tijd, per bouwperiode, de gebreken te herkennen en op waarde te schatten. Bied daarom ALTIJD met bouwkundige keuring als je een woning in Utrecht koopt zonder aankoopmakelaar. Zo weet je dat je al aan een groot deel van je onderzoeksplicht voldaan hebt.

5. Omgeving

Als je een woning koopt zonder aankoopmakelaar, kijk dan verder dan de woning alleen. Begin bij de buren, schat in of het geen studentenhuis is met acht nachtbrakers. Bel gerust aan bij de buren of bij de buren er tegenover. Zij vertellen je vaak graag hoe het is om in de straat te wonen en hebben geen enkel belang om daarover te liegen. Het is soms even spannend om aan te bellen, maar achteraf zijn (aspirant) kopers er vaak blij mee.

Loopt u ergens tegen aan?
Wilt u meer kans maken bij het kopen van uw droomhuis in Utrecht én zoekt u een huis waarbij uw bod niet alleen kansrijk is, maar ook voordeliger voor u uitpakt? Neem dan contact met ons op. Onze jarenlange ervaring en netwerk staan tot uw beschikking. Wilt u meer informatie? We bespreken graag uw wensen en opties met u. Neem dus gerust contact op of bel 030-2120354.

Menno Grandia

NVM aankoopmakelaar