bieden op een huis

Gelijk bieden op een huis of wachten?

Je hebt een bezichtiging gehad en je wilt de woning graag hebben. Wanneer is het verstandig om te bieden op een huis? En kun je een bod doen om per onderhandeling tot elkaar te komen of is het goed om ineens je maximale bod te doen?

Aankoopmakelaar Menno Grandia uit Utrecht geeft advies over hoe je op een huis kan bieden.

Wil je bieden op een huis? Informeer eerst naar de verkoop

Als je enthousiast bent over een woning dan is het vaak verstandig om niet te lang te wachten met het bod. Check tijdens de bezichtiging bij de verkoopmakelaar eerst even hoeveel kijkers er zijn en of er meerdere kijkdagen zijn om wellicht een tweede keer te komen kijken. Je ziet een tweede keer namelijk veel meer details. Als er meerdere kijkdagen zijn, vraag dan aan de verkoopmakelaar of de kans bestaat dat de woning diezelfde dag nog verkocht wordt of dat verkopers sowieso alle bezichtigingen afwachten. Hiermee kun je inschatten hoeveel tijd je hebt om op het huis te bieden. Het is nogal een beslissing, dus een nachtje erover slapen zou niet gek zijn.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Vraag ook of er veel aankoopmakelaars geweest zijn. Is het antwoord ‘ja’, dan is het wellicht raadzaam ook een aankoopmakelaar in te schakelen. Zo ben je op dit punt niet in het nadeel. De verkoopmakelaars kennen de aankoopmakelaars vaak en zullen, als verkopers voor zekerheid gaan, eerder voor een koper met een aankoopmakelaar gaan. Deze is vaak beter geïnformeerd en de verkoopmakelaar kent de werkwijze van de bewuste aankoopmakelaar.

Wat zijn de meest gebruikelijke biedingsopties?

1. Inschrijving
Soms hoor je direct bij binnenkomst al dat er (veel) meer kijkers komen en dat de verkoopmakelaar een aantal dagen na de bezichtiging, voor een door hem bepaald tijdstip, een maximaal bod van alle geïnteresseerden wenst te ontvangen. Waarop de verkoper zijn keuze kan maken. Dit noemen ze een inschrijving.

2. Direct een bod uitbrengen
Direct je beste bod uitbrengen kan natuurlijk ook. Je schakelt hiermee de denkers uit, al ben ik er niet zo’n fan van. Vaak wacht de verkopende makelaar toch het einde van het bezichtigingsblok af en gaat dan pas over tot overleg. Waarom niet even wachten dus? En einde dag op het huis bieden…

3. Einde dag op een huis bieden
Een bod doen aan het einde van een kijkdag kan succesvol zijn. Als dat bod veel zekerheid biedt (weinig voorwaarden en aankoopmakelaar dragen hieraan bij), dan zou het huis aan het einde van de dag zomaar eens van jou kunnen zijn. Het betreft hier je beste bod. Zorg dat je dan wel een eindtijd opneemt in je voorstel. Zo niet, dan zal de makelaar vaak wachten met reageren totdat er andere biedingen binnen zijn en wellicht een dag later pas reageren.

4. Langer wachten
Mocht er geen druk zijn van andere kijkers, of staat de woning al wat langer te koop, dan is de tijd op je hand en kun je in sommige gevallen wat langer wachten met het bieden op een huis. Je hebt dan rustig de tijd om zaken uit te zoeken en de verkopers wat langer te laten wachten, waardoor zij later wellicht sneller genegen zijn om ‘ja’ te zeggen. In de regel begin je in dit geval met een bod onder de vraagprijs en probeer je in onderhandeling te raken met de verkopers.

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact