Woningprijzen Utrecht: stijging van ruim 10% afgelopen jaar!

Aankoopmakelaar Menno Grandia van de-aankoper vertelt:

Al twee jaar roepen veel criticasters dat het binnenkort wel een keer gedaan zal zijn met de prijsstijging. Vooralsnog is daar in Utrecht weinig van te merken. De hypotheekrente daalt bijna maandelijks, de woningmarkt wordt steeds krapper en de appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen in Utrecht zijn ruim 10% in waarde gestegen afgelopen 12 maanden. Dat is een serieuze stijging en de rek is er nog lang niet uit! De rente wordt kunstmatig laag gehouden en het aantal zoekers stijgt.

Krapte

Waar een zoeker op de Utrechtse woningmarkt in 2014 nog keuze had uit circa 3000 woningen, moeten de huidige zoekers het doen met een paar honderd te koop staande woningen. Tegelijkertijd zijn er duizenden mensen die een woning zoeken en is de krapte enorm. Er ontstaat een enorme druk op de huizenkoper. Er moet snel beslist worden en er moet heel hoog geboden worden. Doe dit zeker niet zelf, neem altijd een NVM aankoopmakelaar mee.

Budget

Veel zoekers op de woningmarkt zijn genoodzaakt om hun budget naar boven bij te stellen als ze niet veel concessies kunnen of willen doen aan hun woonwensen. Met een prijsstijging van bijna één procent per maand wordt een gezinswoning van 3 ton bijna € 3.000,- per maand duurder. Dat kan de gemiddelde koper niet tegenaan verdienen. Vaak is het maximale budget in samenspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur vastgesteld en zit hier geen ruimte meer in. Zodoende moet de zoeker nadenken of de woonruimte die hij of zij zoekt en vaak ook nodig heeft, zich nog wel in Utrecht bevindt.

Uitwijken

De meeste zoekers proberen het toch eerst in Utrecht. Maar na een tijdje wordt soms duidelijk dat zelfs met een aankoopmakelaar niet aan het wensenpakket kan worden voldaan. We zien zodoende een grote verschuiving vanuit Utrecht naar plaatsen als Maarssen, Amersfoort, Nieuwegein, Houten en Culemborg. Hoe verder van Utrecht des te interessanter de prijs wordt.

Investeren in Utrecht

De prijsstijging van de afgelopen jaren is voor particuliere investeerders en beleggers natuurlijk wel een mooie investeringskans. Het is speculeren met vastgoed als je louter koopt en verkoopt, maar 10% prijsstijging per jaar geeft een rendement op je geïnvesteerd vermogen wat je op niet veel plaatsen krijgt.

Meer weten? Bel aankoopmakelaar Menno Grandia van de-aankoper in Utrecht

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact