de-aankoper Woning kopen in Utrecht voor studerend kind

Woning kopen in Utrecht voor studerend kind. Waar moet je als ouder(s) op letten?

Het is weer zomer en dat betekent dat er weer een nieuwe lichting studenten naar Utrecht komt. Reden voor veel ouders om hun spaargeld of hypotheekruimte op de eigen woning nuttig te besteden door een woning te kopen voor hun dochter of zoon.

Het hele jaar door kopen wij woningen en appartementen welke geschikt zijn voor verhuur aan studerende kinderen en eventuele medehuurders, maar in de zomerperiode is dit een nog significanter deel van onze werkzaamheden.

Vergunningenbeleid

We krijgen veel vragen over de mogelijkheden van vergunningsvrij verhuren van woningen via de hospitaregeling in Utrecht. De dochter of zoon moet minimaal 10% eigenaar zijn en er mag aan maximaal twee andere studenten verhuurt worden. Je hebt geen meldingsplicht naar de Gemeente Utrecht. Let bij appartementen wel op of de vereniging van eigenaren verhuur aan meerdere personen (niet familie zijnde) toelaat.

Er zijn ook ouders die het anders aan willen pakken en die kunnen gebruik maken van de ouder-kind regeling van Gemeente Utrecht. Door middel van deze regeling kunnen ouders een tijdelijke omzettingsvergunning krijgen. Dit is een vergunning voor maximaal vijf jaar. Op deze manier kunnen ze eventueel aan meer dan drie studenten verhuren.

Courantheid

Vaak gaan ouders de woning circa vijf jaar later weer verkopen, let hierdoor goed op de courantheid van de woning. Momenteel verkopen bijna alle woningen erg goed, maar de gekte op de woningmarkt kan stukken minder zijn over vijf jaar. Dus laat je adviseren en koop iets courants, niet even snel iets kopen om maar wat te hebben.

TIP van de aankoopmakelaar: 

Ga je de woning (gedeeltelijk) financieren? Verhoog dan de hypotheek op je eigen woning en neem geen hypotheek op de te verhuren woning! Verhuren van de woning waar een reguliere hypotheek op gevestigd zit wordt namelijk standaard verboden door de geldverstrekker.

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact