Vijf gebreken bij oudere woningen

Vijf veel voorkomende gebreken bij oudere woningen

Utrecht staat vol met mooie oude karakteristieke woningen. Leuk om te zien en ook om in te wonen, maar dan wil je wel weten of alles zo goed is als dat het lijkt. Veel kijkers letten op grootte, ligging, lichtinval, indeling etc.. maar vergeten soms belangrijke zaken die niet direct in het oog springen.

1. Vocht

Vooral bij woningen van vóór 1925/1930 komen vochtproblemen vaak voor. Dit komt door het gebruik van mindere materialen welke makkelijker vocht optrekken. Daarnaast zie je bij dit type woningen zelden het gebruik van een (geventileerde) spouwmuur.

Dus trek de bank even naar voren om te kijken of de muur droog is. Kijk ook even in hoekjes waar het weinig tot niet ventileert om te zien of er vocht zit. De kast onder te trap is ook zeer geschikt om dit te checken. Vochtproblemen in een woning zijn niet alleen vervelend om te zien, te veel vocht is ook slecht voor je gezondheid.

2. Houtrot vloer/kozijnen

Waar hout zit, is kans op rotting. Vochtig en zacht wordend hout kan in grote mate aanwezig zijn in de kozijnen van een woning. Check daarom even de kozijnen van de woning waar je kijkt. Vooral op de zonzijde is het de moeite waarde om even goed te kijken. Zon en regen zijn de grote oorzaken van rotte kozijnen. Is het erge houtrot? Dan moet je misschien wel rekening houden met totale vervanging. Je praat dan toch al snel over bedragen tussen de € 10.000,- en € 20.000,-.

Daarnaast zijn de constructieve vloeren bij oude woningen vaak gemaakt van hout. Het is tijdens een bezichtiging lastig te beoordelen of er iets mis is met de begane grondvloer. Je aankoopmakelaar zal je vaak een bouwkundige keuring adviseren om dit te onderzoeken. Dit kan binnen de drie dagen bedenktijd uitgevoerd worden.

3. Asbest

Een veel gebruikt materiaal in oudere woningen is asbest. In de periode van 1945 tot in de jaren ‘80 werd dit toegepast in woningen en installaties. Voornamelijk vanwege de goede eigenschappen die het heeft. Asbest is namelijk erg sterk, brandwerend, isolerend en het was niet duur destijds.

Waar kun je zoal asbest vinden? Asbest is in de vorm van golfplaten veel gebruikt op daken van schuren, maar ook zeker op woningen. In de schoorsteen als afvoerpijp voor de rook en in de kruipruimte als rioolpijp is asbest ook veel toegepast. Daarnaast zie je het wel eens in of achter oude verwarmingsinstallaties.

Twijfel je of er asbest in de woning zit? Vraag het dan aan je aankoopmakelaar. Twijfelt hij ook nog, dan zou je een onderzoek kunnen laten doen. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid asbest.

4. Gebrekkige elektrische installatie

Iets wat je niet direct ziet, maar wat wel erg oud kan zijn is de elektrische installatie. De groepenkast samen met de elektriciteitsdraden naar de stopcontacten etc. Zijn de stopcontacten en de aansluitingen erg verouderd? Dan is er kans op slecht of niet functioneren van elektrische apparaten of erger nog: brand als gevolg van kortsluiting. Laat mede hierom een oude woning altijd bouwkundig keuren. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

5. Geen isolatie

Geen isolatie is misschien niet echt een gebrek, maar meer een gebrek aan comfort. Echter kan het wel erg vervelend zijn als de woning veel slechter geïsoleerd is dan je aanvankelijk denkt. Zowel fysiek als financieel.

Denk eens aan de koude voeten als je op sokken door je dertigerjaren woning loopt waarvan de vloer niet geïsoleerd is, of aan de kou in de je nek als je vlakbij enkel glas zit of bij een ongeïsoleerde spouwmuur. En wat denk je van de pijn in je buik als je de veel te hoge gasrekening krijgt aan het einde van het jaar. Het energielabel van de woning geeft je een goede indicatie over de isolatiestatus. Bij twijfel vraag het aan je aankoopmakelaar.

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact