de-aankoper goede aankoopmakelaar in Utrecht

Waaraan herken ik een goede aankoopmakelaar of taxateur?

VastgoedCert gecertificeerde aankoopmakelaars en -taxateurs herkent u aan de titel RMT (Registermakelaar-Taxateur VastgoedCert). Bekijk de registratie van de-aankoper.

De zekerheid van vakbekwaamheid

Sinds er geen wettelijke beëdiging meer is, mag iedereen zich aankoopmakelaar of taxateur noemen. Een risicovolle ontwikkeling, gezien de (financiële) belangen die met de aan- en verkoop van onroerend goed gemoeid zijn. Daarom is in 2004 de Stichting VastgoedCert opgericht, een branchebreed platform die gecertificeerde makelaars en taxateurs in onroerende zaken registreert op basis van hun vakbekwaamheid.

Certificering verplicht

Bij een aanvraag voor financiering stellen Nederlandse geldverstrekkers certificatie tegenwoordig steeds vaker verplicht voor een aankoopmakelaar of taxateur. Ook een aanvraag voor de Nationale Hypotheek Garantie kan alleen nog worden gedaan met een taxatierapport van een gecertificeerd (aankoop)makelaar of taxateur.

Certificering

Het VastgoedCert register is verdeeld in vijf deskundigenkamers: Wonen/MKB, Bedrijfsmatig Vastgoed, Landelijk Vastgoed, MA/MWB (Marktanalyse en Modelmatige Waardebepaling) en WOZ.

Om toe te kunnen treden tot één of meerdere van deze kamers moet een makelaar of taxateur aantonen dat hij aan alle gestelde vakbekwaamheidseisen voor deze kamer voldoet. Hiervoor dienen bij een onafhankelijke exameninstelling zowel een basistheorietoets, als per kamer een specialisatiegerichte theorie- en een praktijktoets met succes te worden afgerond. Met de diploma’s voor alledrie de onderdelen kan certificatie worden aangevraagd. Pas na certificering vindt inschrijving in het register van VastgoedCert plaats.

Verplicht bijblijven

Om in het VastgoedCert-register ingeschreven te blijven zijn geregistreerde makelaars en taxateurs verplicht zich elke 5 jaar te hercertificeren. Dit om aan te tonen dat ze hun vakkennis op peil houden. Een vooruitgang ten opzichte van het verleden, waarin hier nauwelijks oog voor was.

(Bron: Vastgoedcert, 2013)