taxatiewaarde huis lager dan verkoopprijs

Taxatiewaarde huis lager dan verkoopprijs… Wat nu?

Het is een hot topic in de Randstad: de taxatiewaarde van een huis. Vooral als de taxatiewaarde van een huis lager is dan verkoopprijs. Over de vraagprijs heen bieden om die ene mooie woning te bemachtigen, is in de praktijk mogelijk. Maar let op! Er is dan wel kans op een ‘taxatieverschil’.

Taxatiewaarde huis lager dan verkoopprijs

Een taxatieverschil is het bedrag dat je meer betaalt dan de taxatiewaarde. Deze kosten kun je, evenals de kosten koper, niet meefinancieren. Maar hoe weet je wanneer je boven de taxatiewaarde zit?

In een eerder item schreven we al dat over de vraagprijs heen bieden niet direct betekent dat je meer dan de taxatiewaarde betaalt. De vraagprijs wordt over het algemeen kunstmatig laag gehouden om veel kijkers te trekken. Zowel de taxatiewaarde en de koopsom liggen in de Randstad vaak hoger dan de vraagprijs.

Taxatiewaarde vs. marktwaarde

Naast de taxatiewaarde hoor je regelmatig het woord marktwaarde voorbijkomen en hier zit dan ook de grootse onzekerheid. Is dit nou de taxatiewaarde of is dit nou de prijs is die tot stand komt door vraag en aanbod, door de zogeheten marktwerking?

Als we naar de definitie kijken dan lezen we het volgende over marktwaarde: bedrag dat iets bij verkoop op kan brengen. Als we dan naar de Van Dale kijken dan lijkt het dus de koopsom te zijn. Maar in het taxatierapport wordt ook over marktwaarde gesproken bij de getaxeerde waarde. Onduidelijk dus!

Goed voorbereiden op een bod

Om je voor te bereiden op een bod dien je dus vooraf te weten of er een taxatieverschil ontstaat bij je voorstel en of je vervolgens genoeg eigen geld hebt om dit verschil goed te maken. Hier komt de kennis en kunde van een NVM aankoopmakelaar om de hoek kijken. Laat je goed adviseren door een lokale NVM aankoopmakelaar en laat hem per woning inschatten wat de risico’s zijn en of de taxateur (waarschijnlijk) niet lager uitkomt dan de koopsom. Bied dus gerust boven de vraagprijs, maar niet onvoorbereid.

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact