Mondeling een woning gekocht.. Hoeveel zekerheid heeft koper?

Bieden op een woning in Utrecht gaat vaak via ‘inschrijving’. Tot een door verkoper bepaalde dag en tijdstip mag iedere geïnteresseerde dan een bod uitbrengen op de woning. Na sluitingstijd overlegt verkoper met zijn verkoopmakelaar en maken ze de koper blij en stellen ze de overige bieders teleur. Maar heeft koper de woning dan ook echt gekocht (los van eventuele voorbehouden)?

Je kunt je voorstellen dat de bieders die de woning niet gekocht hebben erg teleurgesteld zijn. Vooral als het al de zoveelste keer is dat ze een woning missen. Het komt dan ook met regelmaat voor in deze overspannen woningmarkt dat de ene dag een bepaalde woning mondeling gegund wordt aan de beste bieder en dat er de volgende dag fors hoger wordt geboden door één van de verliezende bieders. Wat dan?

Laten we beginnen met dat verkoopmakelaar hier niets aan kan doen. Een teleurgestelde bieder kan nou eenmaal zijn bod herzien. Moet de verkoopmakelaar dit bod overbrengen aan zijn klant? JA! Dit is hij of zij verplicht. Verkoper overlegd dan met verkoopmakelaar wat te doen. Houdt verkoper woord door bij zijn originele deal te blijven? Of gaat verkoper voor het geld?

Het is allebei toegestaan en het kan dus voorkomen dat de ‘koper’ gebeld wordt dat er een hoger bod is gedaan. De aanvankelijke koper wordt dan vaak nog wel in de gelegenheid gesteld om zijn bod ook te verhogen, maar heeft vaak een nare smaak van de situatie en doet dit zeker niet altijd. Persoonlijk ben ik van mening dat een deal een deal is en dat je woord ‘heilig’ is. Echter in de wet zijn er richtlijnen voor het kopen van een woning door een particulier. Ik ben niet direct een voorstander van het huidige systeem, maar we hebben ons eraan te houden. Hieronder de uitleg van het schriftelijkheidsvereiste.

Het schriftelijkheidsvereiste:

In 2003 is in de wet opgenomen dat de koop van een woning door een consument-koper (particulier) schriftelijk moet worden aangegaan. Voor die tijd kon een particulier ook mondeling een woning kopen.

Schriftelijk betekent hier: een door beide partijen ondertekende koopovereenkomst. Dit betekent dat een bevestiging van de afspraken per e-mail, of een toegestuurd concept van de koopovereenkomst, hier niet onder vallen.

Kortom: als je aankoopmakelaar belt dat je de woning gekocht hebt, is dit pas zeker als je de handtekening van de verkoper hebt. Tot die tijd heb je een soort gentlemen’s agreement.

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact