Je hebt een huis bezichtigd en wilt een bod uitbrengen. Is het dan verstandig om meteen te bieden? En moet je onderhandelen of gelijk je maximale bod doen?

Voordat we hier verder op ingaan in het slim om eerst antwoord te geven op de vraag: Hoe bied je op een huis? Menno Grandia, aankoopmakelaar uit Utrecht, neemt je mee met zijn advies in dit proces.

Hoe bied je op een huis?

Het indienen van een bod op een woning kan op verschillende manieren gebeuren: schriftelijk, via e-mail, of zelfs digitaal via een online platform van de verkoopmakelaar. Ongeacht de methode, het gaat erom dat je duidelijk bent in jouw eisen.

Een goed bod doen op een woning is lastiger dan het lijkt. Door de stijgende vraag naar woningen is het aantal bezichtigingen op één woning gestegen. De kans dat jij als enige een bod doet op een woning is dus kleiner dan voorheen. Wil je meer kans maken op jouw droomwoning? Dan gaat het uitbrengen van een goed bod jou daarbij helpen.

Er zijn verschillende manieren van bieden op een huis. De verkoper kiest in overleg met zijn makelaar één van deze biedingswijzen.

Bieden op inschrijving

Bieden op inschrijving is een veel gekozen methode. Er wordt een deadline bepaald. Dan mag de koper eenmalig een bod uitbrengen voordat de deadline verstreken is. Nadat de biedingsprocedure is gesloten, kiezen de verkoper en makelaar met wie zij in onderhandeling gaan. Er bestaat dus een kans dat zij een tegenbod doen. Nu is het aan jou en de aankoopmakelaar de beurt om te onderhandelen.

Onderhandelen over de prijs (en voorwaarden)

Wanneer je gaat onderhandelen breng jij een bod uit en doet de verkoper vrijwel direct een tegenbod. Zorg dat je niet te hoog start met de prijs, anders houd je geen ruimte over om te onderhandelen.

Ga je niet akkoord? Dan kan je weer een tegenbod doen. Dit gaat zo door, totdat beide partijen tevreden zijn. Dan is de koop rond.

Een eenmalig bod doen op een woning

Soms kun je eenmalig een bod doen op een woning. Voor de verkoper is dit prettig, want er is duidelijkheid over de bieding en de voorwaarden. Het is ongebruikelijk om in een later stadium dit voorstel nog te verhogen. Eenmalig bieden doe je namelijk vaak om de woning weg te kapen voordat een ander biedt.

Het is aan de verkoper om te bepalen of hij akkoord gaat met jouw bod. Let er op dat je duidelijk maakt dat het vanuit jouw kant gaat om een eenmalig bod. Zo weet de verkoper dat hij van jou geen nieuw bod krijgt.

Wanneer breng je een bod uit?

Het is handig om niet te lang te wachten met een bod uitbrengen als je het huis graag wilt hebben. Vraag aan de verkoopmakelaar hoeveel andere geïnteresseerden naar het huis gaan kijken en of je nog een tweede bezichtiging kunt inplannen. Bij een tweede bezichtiging let je namelijk veel meer op kleinere details.

Als er meerdere kijkdagen zijn, vraag dan aan de verkoopmakelaar of ze wachten tot alle kijkdagen zijn geweest tot ze een bod accepteren. Als je deze informatie hebt, kun je beter inschatten hoeveel tijd je hebt om na te denken. Het is niet niks om een huis te kopen, dus het is prima om jezelf wat tijd te gunnen.

Er zijn verschillende situaties waarin je een bod uit kunt brengen.

1. Een bod uitbrengen tijdens de inschrijving.

We weten nu dat je een bod kunt uitbrengen binnen een afgesproken deadline. Zolang de afgesproken datum nog niet is verstreken, heb je de ruimte (om op het laatste moment) nog hoger te bieden. Dit biedt kansen voor jou als koper.

2. Meteen een bod doen

Je kunt ook meteen na je bezichtiging een bod doen. Het voordeel dat je hiermee hebt is dat je de mensen die nog moeten nadenken uitsluit. Ik ben er zelf niet zo’n fan van, omdat de verkoopmakelaar vaak tot het einde van een bezichtigingsblok wacht en dan pas gaat overleggen. Naar mijn mening kun je dan beter even wachten tot het einde van de dag.

3. Een bod uitbrengen aan het einde van de dag.

Je kunt er ook voor kiezen om aan het einde van de kijkdag een bod uit te brengen. Wanneer je een bod uitbrengt dat voor de verkoper veel zekerheid biedt, dan kan zo’n bod betekenen dat jij het huis mag kopen. Het is dus de bedoeling dat je je beste bod uitbrengt. Zorg er ook voor dat je bod wel een eindtijd heeft, anders geef je de makelaar tijd om alsnog te wachten op andere biedingen.

4. Iets langer wachten met een bod uitbrengen

Soms is het zo dat een huis al wat langer te koop staat en er minder druk is van andere kijkers. In dit geval kan je dus even wachten met een bod uitbrengen, zodat je rustig de tijd hebt om nog wat dingen uit te zoeken. Vaak is het ook zo dat wanneer je even wacht, de verkoper sneller akkoord zal gaan met je bod. Het is in zo’n situatie ook gebruikelijk om net iets onder de vraagprijs op het huis te bieden, zodat je in een onderhandelingspositie raakt met de verkopers.

Veel andere aankoopmakelaars?
Een laatste vraag die je zou kunnen stellen tijdens of na een bezichtiging is of er veel aankoopmakelaars langs geweest zijn. Mocht het antwoord op deze vraag ja zijn, dan is het verstandig om ook een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Verkopers gaan vaker in zee met een koper met aankoopmakelaar, omdat dit hen meer zekerheid biedt. Daarnaast kennen verkoopmakelaars en aankoopmakelaars elkaar vaak en zijn ze op de hoogte van elkaars werkwijze.

Menno Grandia

NVM aankoopmakelaar