de-aankoper tips investeerder vedrijft starter van utrechtse woningmarkt

Investeerder verdrijft starter van Utrechtse woningmarkt

UTRECHT – donderdagochtend 12 juli zijn de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van 2018 door de NVM gepresenteerd. We zien in het tweede kwartaal een landelijke daling van 11% als het gaat om verkochte bestaande koopwoningen ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar eerder. Dit is een trend die eind 2017 is ingezet en het ziet er niet naar uit dat dit snel zal kantelen. Daar bovenop zien we in dezelfde periode een gemiddelde prijsstijging van 10,4%. De prijsstijging is al langer gaande en ook hier lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

Utrechtse woningmarkt

Doordat er minder woningen op de Utrechtse woningmarkt te koop komen droogt de markt steeds verder op en wordt de krapte in de markt van bestaande koopwoningen steeds groter. Deze ontwikkeling stuwt de woningprijzen in alle klassen naar ongekende hoogte.

Starters

Voor met name de starters (woningen tot € 250.000,- euro) wordt het steeds moeilijker om een geschikte woning te bemachtigen in Utrecht. Door de stijgende prijzen moeten starters hun wensen bijna maandelijks bijstellen of genoegen nemen met steeds minder.

Starter aan het woord:
Stan Neslo werkzaam in Utrecht wilde recent samen met zijn partner, ook werkzaam in Utrecht, een starterswoning van maximaal € 250.000,- kopen. “Na een aantal mislukte pogingen in Utrecht en de hard stijgende woningprijzen konden we niet meer de woning kopen die we graag zouden willen en waren we genoodzaakt om uit te wijken naar Hilversum.” Ondanks dat ze hier met heel veel plezier wonen blijft dit een ontwikkeling die mijns inziens niet wenselijk is, aldus Grandia. Een panklare oplossing hiervoor kan Grandia ook niet direct aandragen, maar een iets hogere hypotheekrente zal de markt goed doen denkt hij.

Investeerders

Hoe komt het nou dat in de startersprijsklasse de prijzen zo exponentieel stijgen? Dit is heel simpel; op de startersmarkt begeven zicht niet alleen de één- of tweepersoons huishoudens, maar ook de investeerders die een woning of een appartement kopen voor de verhuur. De investeerders zijn een steeds groter wordende groep mensen die vooral bestaat uit ouders die voor studerende kinderen kopen, zelfstandigen met een spaarrekening die aan hun pensioen denken en natuurlijk de particuliere en professionele vastgoedbeleggers.

Deze investeerders kijken voornamelijk naar rendement (de procentuele opbrengst ten opzichte van de aankoopsom) en kopen, net als de starters, het liefst woningen die niet al te duur zijn. In deze prijsklasse is het rendement goed en is de vraag vanuit huurders al geruime tijd hoog.

Bank

Anders dan de meeste starters kunnen de investeerders de koopsom vaak zo ophoesten terwijl de starter naar de bank moet voor meestal het overgrote deel van de koopsom. Dit kost tijd en is een onzekere factor voor de verkoper. Oftewel de investeerder biedt meer zekerheid dan de starter, kan sneller afnemen en is niet gebonden aan een limiet van de bank. Daarnaast is het voor de investeerder vaak een ‘no-brainer’ om € 5.000,- of € 10.000,- meer te bieden dan de marktwaarde om zo zeker van de aankoop te zijn. Het geld levert immers toch niets op bij de bank.

Prijsstijging

De verkoopprijs die gerealiseerd wordt is uiteraard de basis voor de volgende verkoop. Volgen zulke extreme aankopen door investeerders een aantal keer achter elkaar dan ontstaat er een enorme prijsstijging in een korte periode. Deze stijging van de gemiddelde woningprijs verdrukt uiteindelijke de Utrechtse starter naar naast gelegen plaatsen. Bijvoorbeeld naar Hilversum, maar ook naar andere goedkopere plaatsen als Nieuwegein, Maarssen, Houten of zelfs nog verder van de stad. Prima wonen over het algemeen…, maar het is geen Utrecht!

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact