Hypotheekvormen voor starters: starterslening en NHG

de-aankoper tips startershypotheek

Hypotheekvormen voor starters: starterslening en de NHG

In de vorige blog zijn de twee meest gangbare hypotheekvormen besproken, namelijk de lineaire- en annuïteitenhypotheek. In deze blog worden de aanvullende hypotheekvormen voor starters toegelicht, zoals de starterslening en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Maximale waarde voor lening

In 2015 is het mogelijk om 103% van de waarde van je woning te lenen. Dit percentage zal elk jaar met 1% afnemen, waardoor je in 2018 nog maar 100% van het aankoopbedrag kan financieren. De overige kosten voor een notaris en aankoopmakelaar kunnen hierdoor niet meer volledig meegefinancierd worden. Deze kosten zouden uit eigen middelen betaald moeten worden of via een persoonlijke lening bij familie of vrienden.

De starterslening

Mocht je net niet genoeg kunnen lenen, kijk dan eens of je in aanmerking komt voor een starterslening. De starterslening is ontstaan omdat het voor starters lastig is om de woningmarkt te betreden. De gemeente helpt deze starters door middel van een gunstige lening bovenop je hypotheek.

De starterslening bedraagt maximaal €30.000,- met een looptijd van 30 jaar, waarbij je in de eerste 3 jaar geen aflossing en rente betaalt. Om in aanmerking te komen voor de starterslening mag de aankoopsom van een bestaande woning maximaal €220.000,- bedragen.

De Nationale Hypotheek Garantie

Koop je een bestaande woning van € 250.000,- of minder, neem dan een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG is een garantie voor de hypotheekverstrekker en resulteert vaak in een lagere hypotheekrente. Mocht je door bepaalde omstandigheden de maandelijkse hypotheekbijdrage niet meer kunnen betalen, dan wordt er gezamenlijk gekeken naar een oplossing. Moet de woning uiteindelijk toch verkocht worden, dan kan NHG de restschuld onder strikte voorwaarden kwijtschelden.

Om in aanmerking te komen voor de NHG mag het hypotheekbedrag niet hoger zijn dan € 265.000,- (bestaande bouw) of €250.000,- (nieuwbouw). Wil je kijken of je in aanmerking komt voor een lening met NHG? Kijk dan op de website van de Nationale Hypotheek Garantie.

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact
2018-09-04T14:33:49+02:00