Een energielabel, heb ik dat nu nodig als ik een huis koop?

de-aankoper energielabel tips

Een energielabel, heb ik dat nu nodig als ik een huis koop?

Een energielabel, heb ik dat nu nodig als ik een huis koop?

Per 1 januari 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Maar wat betekent dit voor kopers en zijn er ook uitzonderingen? Aankoopmakelaar de-aankoper legt het je uit.

Waarom is het energielabel ingevoerd?

De overheid legt de focus op energiezuinigheid en ziet het energielabel als een middel om huiseigenaren te helpen energie te besparen. Vervolgens is er in het Energieakkoord afgesproken dat er een voorlopig energielabel komt. Het label voor woningen geeft in één oogopslag inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Net als bij een koelkast krijgt je met het label duidelijk welke hoeveelheid energie het huis verbruikt. Een boete bij het niet hebben van een label bij verkoop van je woning kan oplopen tot 405 euro.

Wat betekent dit voor u als koper?

Het grote voordeel van het energielabel is dat het gemakkelijker wordt om woningen te vergelijken op het gebied van energieverbruik. Je krijgt dus snel een overzicht van de energiezuinigheid van uw toekomstige huis. Op die manier krijgt je een realistisch overzicht en worden (vervelende) verrassingen achteraf voorkomen.

Hoe wordt het energielabel van uw woning bepaald?

In eerste instantie krijgen alle huiseigenaren in 2015 een brief met een indicatie van het energielabel. Dit label is gebaseerd op de standaardkenmerken zoals het bouwjaar en woningtype.

Heb je ondertussen verschillende energiebezuinigende maatregelen getroffen of wil je het label definitief laten vastzetten? Dan kan je het label online aanpassen naar de huidige situatie. Zodra een erkende deskundige de aanvraag heeft goedgekeurd, krijgt je woning een definitief label en wordt deze in een online database geregistreerd.

Zijn er ook uitzonderingen?

Voldoet je woning aan de onderstaande eisen? Dan is de woning uitgesloten van het verplichte energielabel.

  •   Officieel erkende monumenten en woonboten.
  •   Huizen jonger dan 10 jaar met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Deze moet wel overhandigd worden aan de nieuwe eigenaar of huurder.
  •   Huiseigenaren die al een Energielabel-certificaat of EPA (Maatwerkadvies energiebesparing) hebben, mogen deze gebruiken als energielabel, mits deze niet ouder is dan 10 jaar.

Meer informatie?

Wilt u meer weten of nu al kijken wat het voorlopige energielabel van een woning is? Kijk dan op de Energielabel-checker van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wilt u meer informatie of hulp bij het kopen van een woning? Vraag het de-aankoper!

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact
2018-09-04T14:32:55+02:00
de-aankoper gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. ok