Eerste huis kopen: waar moet ik op letten?

de-aankoper tips huis kopen

Eerste huis kopen: waar moet ik op letten?

Ga jij binnenkort je eerste huis kopen? Maar weet je nog niet zo goed waar je op moet letten? In deze blog bespreek ik kort de belangrijkste aandachtspunten. In de volgende blogs zal er per onderwerp dieper op de zaken worden ingegaan.

Zet je financiën op een rijtje

Nadat je op Funda of ergens anders een leuk huis hebt gezien is het belangrijk om te weten of de woning binnen je budget valt. Begin dus, voordat je gaat zoeken, met het in kaart brengen van je financiën. Als je een hypotheek nodig hebt, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een erkend hypotheekadviseur. Dit kan bij je eigen bank, bij een tussenpersoon of misschien wel bij familie.

Het huis bezichtigen

Als je de financiën op een rijtje hebt, kun je met een gerust hart bij wat huizen gaan kijken. Neem tijdens de bezichtiging je eigen NVM aankoopmakelaar mee. De aankoopmakelaar zal je adviseren en begeleiden tijdens het gehele aankoopproces. Naast advies en begeleiding kan een aankoopmakelaar ook de onderhandeling voor je doen. De kans is groot dat hij/zij zichzelf tijdens deze onderhandeling terugverdient.

Let tijdens de eerste bezichtiging vooral op hoe het huis aanvoelt. Zaken als licht, ligging en uitzicht zijn hierbij van belang. Tijdens een tweede bezichtiging zijn zaken als kwaliteit en details erg belangrijk. Heb je tijdens de eerste bezichtiging al een aankoopmakelaar meegenomen? Dan is de kans groot dat de aankoopmakelaar direct al op alle relevante details heeft gelet.

Een bod uitbrengen

Ben je enthousiast en wil je een bod uitbrengen? Kijk dan niet alleen naar wat er financieel mogelijk is, maar ook naar de waarde van de woning. Overleg samen met je aankoopmakelaar wat de taxatiewaarde van de woning is en wat je kan en mag betalen. Let bij het uitbrengen van een bod op de kosten koper. Dit zijn de verwervingskosten (ongeveer 5% – 6% van de koopsom) die het kopen van een huis met zich meebrengt.

Wil je meer weten over het werk van een NVM aankoopmakelaar? In dit filmpje wordt kort uitgelegd wat je kunt verwachten van een aankoopmakelaar.

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact
2018-09-04T14:34:22+02:00