Bieden op een woning in een oververhitte markt

bieden op een woning

Bieden op een woning in een oververhitte markt

Je wilt bieden op een woning in Utrecht. Hoe werkt dat en waar moet je op letten als je ‘onder voorbehoud’ een bod uitbrengt?

De manier waarop je een woning in Utrecht bemachtigt is ontzettend aan verandering onderhevig. Waar je ‘vroeger’ nog de tijd kon nemen voor een onderhandeling en flink onder de vraagprijs kon starten met je eerste bod, is het nu vaak zaak dat je zo snel mogelijk je uiterste bod (vaak boven de vraagprijs) op tafel legt. In de hoop dat de verkoper kiest voor jouw bod met de beste combinatie van prijs en voorwaarden.

Over die voorwaarden willen we je graag wat uitleg geven. De twee meest gebruikelijke voorwaarden zijn het voorbehoud financiering en een voorbehoud voor een bouwkundige keuring.

Bieden op een woning met voorbehoud financiering

Het voorbehoud financiering geeft je meestal circa 4 tot 6 weken om je hypotheek in orde te maken. Lukt dit niet, dan kun je aan het einde van deze termijn zonder boete van de woning af zien. Heb je geen voorbehoud financiering opgenomen en krijg je om welke reden dan ook de financiering niet rond? Dan kost je dat 10% van de koopsom van de woning in de vorm van een boete. Overleg hierover eerst altijd met je hypotheekadviseur.

Bieden op een woning met voorbehoud voor bouwkundige keuring

Het voorbehoud voor bouwkundige keuring geeft je de kans om ná mondelinge overeenstemming en vóór het tekenen van de koopovereenkomst de woning door een bouwkundig inspecteur te laten checken op (constructieve) gebreken. Zie je van dit voorbehoud af, dan kunnen er naderhand gebreken naar voren komen die je had kunnen weten als koper. Bijvoorbeeld een rotte houten vloer, een ernstig doorbuigende dakconstructie etc… In het kader van je onderzoeksplicht ben je dan niet volledig geweest en zijn de kosten helemaal voor jezelf. Overleg hierover eerst altijd met je aankoopmakelaar.

Het is dus zeer risicovol om zomaar al je voorwaarden te laten varen om meer kans te maken tijdens een onderhandeling. Er zijn echter situaties waarin het weglaten van (één van de) voorwaarden een beperkt risico met zich meebrengt. Bespreek dit soort zaken vroegtijdig met je aankoopmakelaar en met je hypotheekadviseur.

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact
2018-09-04T14:31:26+02:00