appartement kopen en verhuren volgens hospitaregeling

Appartement kopen en verhuren volgens de hospitaregeling

Als NVM aankoopmakelaar in Utrecht worden we vaak gevraagd door ouders van studerende kinderen om een appartement aan te kopen met minimaal drie slaapkamers of de mogelijkheid daartoe. Dit is meestal met het oog op verhuur van twee van de drie kamers aan medestudenten.

Appartement kopen en verhuren als onzelfstandige woonruimte

Als er kamers verhuurd worden in een zelfstandige woonruimte dan wordt er op deze manier onzelfstandige woonruimte gecreëerd. Dit is woonruimte zonder eigen voordeur en met gedeelde voorzieningen als een douche, een keuken, een wc etc. Bij woningen met een WOZ-waarde onder € 305.000,- is de omzetting alleen met een omzettingsvergunning toegestaan in Utrecht.

Hierop zijn een aantal uitzonderingen, waar vooral door ouders veelvuldig gebruik van gemaakt wordt. De twee belangrijkste zijn de ouder-kind regeling en de hospita regeling.

Ouder-kind regeling

Ouders die een appartement of een huis willen kopen voor een in Utrecht studerend kind en medestudenten kunnen een tijdelijke omzettingsvergunning tot verhuur van onzelfstandige woonruimte aanvragen. Deze vergunning is maximaal vijf jaar geldig.

Hospita regeling

Je kan ook een appartement kopen en verhuren volgens de hospitaregeling. Bij de hospitaregeling verhuurt iemand één of twee kamers in zijn of haar eigen woonhuis. Om gebruik te maken van de hospitaregeling regeling heb je géén omzettingsvergunning nodig. Wel moet je in Utrecht aan de volgende eisen voldoen:

1. De eigenaar-bewoner woont zelf in de woning en is voor minimaal 10% eigenaar is van de woning.
2. De eigenaar-bewoner mag aan maximaal 2 andere personen kamers verhuren. Er is dan namelijk sprake van inwoning.

Dus als ouders het kind 10% eigenaar maken, kunnen er 2 kamers verhuurd worden zonder verdere rompslomp. Hier wordt dan ook door onze kopers het meest voor gekozen. Voor de meest recente status van deze regelingen verwijzen wij je graag naar de website van Gemeente Utrecht.

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning is het belangrijk dat u snel handelt.
Neem direct contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.

Bel 030 21 203 54
Contact